Σκεψεις για την πληροφορικη, την πολιτικη, τον ακτιβισμο, την ηλιθιοτητα του ανθρωπου.

Το blender


Cover Image

Έχει αντικατασταθεί η αλήθεια από το ψέμα ή για να είμαι σαφέστερος ... από τη μείξη αυτών των δύο. Συνήθως «το μείγμα» έχει μέσα διάφορα, τέτοια που να βολεύουν αυτόν που δημιουργεί τη νέα στρώση πραγματικότητας. Η αλήθεια, αυτό που δεν έχει χαθεί στη λήθη δηλαδή, είναι ελάχιστη και το χειρότερο; Συνήθως είναι η αλήθεια που βολεύει. Μια κατάσταση ή ένα γεγονός που ναι μεν συνέβη στην πραγματικότητα αλλά βολεύει να παραμείνει στην «επιφάνεια». Βολεύει να μην ξεχαστεί. Βολεύει να «παραμείνει» αληθινό. Ένας λόγος αλήθειας προς ψέμα είναι η σημερινή πραγματικότητα δυστυχώς. Πράγμα εξαιρετικά σιχαμερό και εξοργιστικό σε όποιον κάτσει και δει τις προεκτάσεις.

Πάνω κάτω όλοι έχουμε μια χοντρική ιδέα της ανθρώπινης ιστορίας. Παρ' όλα αυτά, συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα. Σαν να μην έχουν δοθεί μάχες, σαν να μην έχει χυθεί αίμα, σαν να μην τηρούνταν ο εκάστοτε ηθικός κώδικας. Γελοίο να μιλάει κανείς για κώδικα αξιών και τιμής στη σημερινή εποχή αλλά, είτε το θέλει κανείς, είτε όχι, είναι τυπωμένο μέσα στο DNA μας ακόμα, και δεδομένης μιας δύσκολης κατάστασης έρχεται στην επιφάνεια. Όχι σε όλους όμως. Μερικοί άνθρωποι το έχουν θάψει, ή/και τους το έχουν θάψει. Τις περισσότερες φορές εν αγνοία τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, νομίζω, της μη ιεράρχησης των καταστάσεων και αφορά όλους τους τομείς της ζωής. Από τους θεμελιώδεις έως τους πλέον ασήμαντους. Από την γέννηση και τον θάνατο, μέχρι το παιχνίδι, μια γκάφα, τον πόλεμο, ένα αστείο, τον έρωτα, τη φιλία, την επιστήμη, την εργασία.

Όλα τα θεμελιώδη είναι ασαφή, οπότε και πρακτικά άχρηστα. Χανόμαστε στις μεταφράσεις, μπερδευόμαστε, αλλά και ταυτόχρονα αδιαφορούμε «για να το κάνουμε καλύτερο», ενώ ενδόμυχα καταλαβαίνουμε το τι ακριβώς συμβαίνει. Φυσικά γιατί λόγω του «μπλέντερ» έχουμε μυηθεί στη φυγοπονία. Την κάνει και πιο εύκολη άλλωστε. Δίνει άφεση αμαρτιών και κάνει πιο εύκολη τη λήθη. Συγχωρεί εύκολα τον ανίδεο και εξίσου εύκολα και τον επιτήδειο. Δεν υπάρχει ευθύνη ούτε προς τα πίσω, ούτε και προς τα μπρος. Αρκετοί το αντιλαμβάνονται ακόμη και αυτό αλλά το αφήνουν να διαιωνίζεται.