Σκεψεις για την πληροφορικη, την πολιτικη, τον ακτιβισμο, την ηλιθιοτητα του ανθρωπου.

Έξι πραγματάκια που δεν ήξερες για το Linux.


Το Linux (GNU/Linux) είναι ένα λειτουργικό σύστημα του οποίου ο κώδικας είναι ελεύθερος και ανοικτός προς όλους και η πρώτη έκδοση αυτού, βγήκε την 5 Οκτωβρίου του 1991 από τον Linus Torvalds.

Το γεγονός ότι ο πηγαίος κώδικας είναι ελεύθερος και ανοικτός προς όλους, δίνει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να μπορούν να τροποποιήσουν και να αναδιανείμουν το λειτουργικό. Κοινώς, να εξελίξουν τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του και να το διανείμουν στους χρήστες για μη εμπορικούς αλλά και για εμπορικούς σκοπούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης και διαδικασίας είναι η συνεχής εξέλιξη του πυρήνα του Linux και κατ' επέκταση οι λεγόμενες «διανομές» του Linux, οι οποίες με τη σειρά τους είναι αποτέλεσμα συνεργασίας εκατοντάδων χιλιάδων προγραμματιστών από ολόκληρο τον πλανήτη.

  1. Όταν ο Linus Torvalds ξεκίνησε το πρότζεκτ, ο πρώτος πυρήνας καταλάμβανε 65ΚΒ. Σήμερα ακόμα και οι συνηθισμένοι πυρήνες περιέχουν πάνω από 10 εκατομμύρια γραμμές κώδικα. Οι αλλαγές που γίνονται στον πυρήνα υπολογίζονται σε 7.71 την ώρα.
  2. Tο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου χρησιμοποιούν Linux, το δεύτερο πρόσφατα εγκατέλειψε τις λύσεις της Microsoft. Επίσης, ο διαστημικός σταθμός Κέννεντυ της NASA και το Ηλεκτρονικό Έκλημα της Νορβηγίας  χρησιμοποιούν Ubuntu (μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές Linux). Ο Λευκός Οίκος από το 2001 χρησιμοποιεί Red Hat. Με Red Hat Linux λειτουργούν επίσης και τα πυρηνικά υποβρύχια των Ηνωμένων πολιτειών. Το Αμερικανικό ναυτικό χρησιμοποιεί Linux συστήματα για έλεγχο εδάφους και για την πλοήγηση των drones. Μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εγκαταστάσεις Linux, βρίσκεται στο Μόναχο, όπου αποφασίστηκε να γίνει μετάβαση 15,000 desktops σε LiMux (διανομή που βασίζεται στο Debian) εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο κάπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Στην μεγάλη αυτή λίστα των κρατών που μετέβησαν στην υιοθέτηση λύσεων ανοικτού λογισμικού υπάρχουν η Ισπανία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Τσεχία και η Αυστρία.
  3. Οι cloud υποδομές και υπηρεσίες των Google, Facebook, Amazon και πολλών άλλων εταιριών λειτουργούν κυρίως με Linux.
  4. Ο επιταχυντής σωματιδίων CERN επίσης, λειτουργεί σε Scientific Linux το οποίο είναι βασισμένο στο Red Hat.
  5. Οι 485 από τους 500 γρηγορότερους υπερ-υπολογιστές του πλανήτη, χρησιμοποιούν διάφορες διανομές Linux.
  6. Τα εφέ των κινηματογραφικών ταινιών "Τιτανικός" και "Avatar" φτιάχτηκαν χρησιμοποιώντας ανοικτό & ελεύθερο λογισμικό.

Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα η άποψη των απλών χρηστών, που χρησιμοποιούν Windows, ότι το Linux δεν είναι ικανό να ικανοποιήσει τις "τεράστιες" ανάγκες που έχουν. Αυτό συνήθως βασίζεται στην ανασφάλεια, που έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος, εθνικότητας ή φύλλου. Αν το παρατηρήσει καλύτερα κανείς, αυτός ο τρόπος λειτουργίας των ανθρώπων εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς που απαιτούνται αποφάσεις, μικρές ή μεγάλες.

Άραγε υπάρχει πιθανότητα να σταματήσουμε να λειτουργούμε πρωτίστως με το θυμικό μας;

Έξις δευτέρα φύσις εστί.